”Orlando-predikant” föreläste i Sverige

[Jag har inga avsikter att börja blogga igen, men var tvungen att hitta en lämplig plats för denna nyhet. Problemet är att i en debattartikel hos en vanlig tidning får man max 3–4000 tecken vilket kan bli begränsande. Och på Facebook är det svårt att lägga upp bevis (skärmdumpar) på ett lättöverskådligt sätt. Därför fick jag knåpa ihop detta lite snabbt. Ni får ursäkta ev. estetiska tillkortakommanden.]

Kort efter massakern i Orlando uppmärksammade internationell media [1] den muslimske predikanten Farrokh Sekaleshfar och hans homofobiska uttalanden.
Sekaleshfar, som har sagt att homosexuella ska avrättas, hade nämligen föreläst i Orlando, en tid innan Omar Mateen utförde sitt terrordåd.

Huruvida Mateen inspirerades av hatpredikanten är svårt att veta; Mateen är död. Även om ett direkt orsakssamband skulle saknas mellan just specifikt Sekaleshfar och Mateen, illustrerar händelsen allvaret med dylika hatpredikningar: Homofobiska predikningar förgiftar sinnen och får (direkt eller indirekt, förr eller senare) djupt tragiska följder:
(Orlandodådet var den dödligaste masskjutningen utförd av en ensam gärningsman och den dödligaste våldsincidenten mot HBTQ-personer i USAs historia, det största massmordet på HBTQ-personer i västvärlden sedan Förintelsen (!) och den dödligaste terroristattacken i USA sedan 9/11-attackerna!) [2]

––––––––––––––––

Det var i mars som Sekaleshfar föreläste på Husseini Islamic Center i Sanford, utanför Orlando. Då uppmärksammade lokal media [3] hans tidigare uttalanden [4] från 2013 på Michigan University, Dearborn:

“Det är fastslaget. Straffet är döden. Det är inget att vara besvärad över. I ett muslimsk samhälle där folk vill att islams lag ska gälla måste vi avrätta dem.”

Den brittiskfödde predikanten som är bosatt i Iran (där homosexuella ofta avrättats offentligt genom hängning i lyftkran) sa vidare:

”Vi måste ha medlidande för människor. Detsamma gäller för homosexuella. Av medlidande, låt oss göra oss av med dem nu.”

––––––––––––––––

Det är alltså denna fina förebild som bjöds in 2015 av Al-Hadi Ungdomsförening i Järfälla, Stockholm, för heldagskurser 3–6 april. 

Innan dess, 31 mars, postade man ett klipp med honom.[6]
Screen Shot 2016-06-14 at 19.24.39

Notera att föreningen vid det här laget har haft nära två år på sig att upptäcka åsikterna av någon de själva beskriver som ”välkänd”. Klippet ”Islam and homosexuality” har nämligen legat uppe sedan 26 april 2013 [7] på Sekareshfars officiella [8] youtubekanal – en kanal som det inte är orimligt att anta att man följer om man anser att han ger ”lärorika föreläsningar”.

Så sent som 8 juni i år, samma vecka som Orlandomassakern, la man upp ytterligare ett klipp.[9]
Nu har man haft över tre år på sig att upptäcka hans åsikter online och haft honom själv på plats, i flera dagar, för över ett år sedan. Ändå kommer de säga att de hade iiingen aning. Precis som andra svenska muslimska organisationer som tidigare bjudit in homofober eller antisemiter.
Screen Shot 2016-06-14 at 19.24.33

Medarrangör för aprilkurserna 2015 var Imam Ali Center och platsen Imam Ali-moskén i Järfälla, Stockholm. [10]
Screen Shot 2016-06-14 at 17.45.28

Var detta allt? Långt ifrån. Fler avslöjanden kommer i nästa inlägg.

Sprid gärna på Facebook/Twitter/etc så att ansvariga efterfrågas ansvar.

Detta journalistiska arbete utförs på obetald tid. Om du finner informationen här intressant får du gärna bidra (med vad du anser det vara värt, stort som litet) så att arbetet och granskningen kan fortsätta. SWISH: 0760-98 72 02.

Annonser